Verkeersveiligheidsmanifest 2.0: 2 verkeersdoden en 58 ernstig gewonden per dag

De Verkeersveiligheidscoalitie, een samenwerking van bijna veertig organisaties, roept het kabinet op de verkeersveiligheid te verbeteren. De Verkeersveiligheidscoalitie biedt vandaag (22 april 2021) het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 aan, aan de Regering.

In 2020 zijn 610 mensen overleden door een verkeersongeval. Of te wel bijna twee verkeersdoden per dag. Meer dan 21.000 mensen raakten gewond in het verkeer in 2020. De maatschappelijk kosten van verkeersslachtoffer worden geschat op 17 miljard per jaar.
Het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 bevat aanbevelingen om de verkeersveiligheid te verbeteren en een oproep om te investeren in verkeersveiligheid. Bij de Verkeersveiligheidscoalitie zijn onder andere de ANWB, KNMV, Bovag, diverse gemeentes, verzekeraars en slachtofferorganisaties aangesloten.

Verkeersveiligheidsmanifest 2.0, Verkeersveiligheidscoalitie

Verkeersveiligheidscoalitie

De verkeersveiligheidscoalitie stelt dat het noodzakelijk is om direct maatregelen te nemen om de veiligheid in het verkeer te verbeteren. Onder andere het aantal fietsslachtoffers is toegenomen in 2020. Terwijl er minder verkeer is vanwege corona. Nederland is de laatste jaren weggezakt uit de top-10 van meest verkeersveilige landen in Europa. Het aantal verkeersdoden steeg in 2018 met 11 procent. Dit is de grootste stijging in jaren. De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) kondigde daarom in december 2020 aan dat het kabinet de komende 10 jaar 50 miljoen euro per jaar investeert in verkeersveiligheid. De Verkeersveiligheidscoalitie vindt dat er meer moet gebeuren en roept het kabinet op om actie te ondernemen.

Overheidsbeleid verkeersveiligheid

Het huidige beleid van de Nederlandse overheid streeft naar nul verkeersdoden in 2050. Om die doelstelling te halen, moet het aantal verkeerdoden ieder jaar met 11 procent afnemen. De Verkeersveiligheidscoalitie stelt vast dat deze afname niet wordt gehaald. Het kabinet moet daarom ‘stevig doorpakken’ volgens de coalitie. De coalitie roept de overheid ook op om een reële doelstelling tot 2030 op te stellen en voor deugdelijke financiering te zorgen.

Het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0

De voorstellen van de Verkeersveiligheidscoalitie in het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 zijn onder andere:

 • Veiligere fietspaden en wegen in en tussen steden;
 • Afleiding (mobiel telefoongebruik etc.) in het verkeer tegengaan door betere handhaving;
 • Veiligere voertuigen en stimulering van de aankoop van veiligere voertuigen door fiscale voordelen;
 • Onderzoek doen naar het plaatsen van een ‘zwarte doos’ in auto’s.

Overleg

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval met letselschade? Het verhalen van uw schade is niet altijd eenvoudig. U moet een schadevergoeding meestal afdwingen. Gelukkig schakelt u meestal gratis een letselschade advocaat in om uw schade te laten claimen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbel verzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bronnen: De Gelderlander / ANWB


  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief