Werknemer weigert mondkapje: geen recht op loon door weigeren dragen mondkapje

De rechtbank Midden-Nederland deed op 13 januari 2021 uitspraak over het weigeren van het dragen van een mondkapje door een werknemer. Werkgevers mogen werknemers verplichten een mondkapje te dragen. Weigert de werknemer dan kan de werkgever de werknemer de toegang tot de werkplek ontzeggen en het loon opschorten.

Het arbeidsrecht regelt de verhouding tussen werkgevers en werknemers. In de praktijk is niet altijd even duidelijk welke eisen een werkgever mag stellen en welke maatregelen de werkgever mag opleggen aan een werknemer. Een rechter beantwoorde de vraag of de werkgever mag eisen dat een werknemer een mondkapje draagt.

Weigering mondkapje werknemer

Een werkgever ontzegde de werknemer de toegang tot het werk en schortte zijn loon op, omdat de man weigerde een mondkapje te dragen. De werknemer zette daarom de stap naar de rechter. De rechter gaf de werkgever gelijk. De werknemer die weigert een mondkapje te dragen tijdens het werk mag weer aan het werk als hij een mondkapje draagt. De werkgever mocht ook het loon van de werknemer opschorten.

werknemer weigert mondkapje

Werken met mondkapje

De werkgever beschermt de belangen van de medewerkers door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. De werknemer moet zich houden aan de (redelijke) voorschriften die de werkgever opstelt voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit noemen we het instructie recht. De rechter oordeelt dat het dragen van mondkapjes kan bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving. De werkgever mag haar werknemers dus verplichten een mondmasker te dragen. Weigert de werknemer een mondkapje te dragen dan mag de werkgever de werknemer (tijdelijk) naar huis sturen en de loonbetaling stopzetten.

Bron

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief