Bezoekster dierentuin breekt rug na val over muurtje

NIJMEGEN – Bezoekster dierentuin breekt rug. Een bezoekster die een doodsmak maakt in een dierentuin over een laag muurtje breekt haar rug en staat doodsangst uit. De bezoekster heeft de dierentuin aansprakelijk gesteld en vordert een schadevergoeding.

Persbericht: Gebroken rug en doodsangst na val over laag muurtje in dierentuin

Bezoekster dierentuin breekt rug na val over muurtje

De bezoekster was met haar kleinkinderen een dagje uit naar de dierentuin. Zij liep over het voetpad naar de tijgers en olifanten. Ze verloor haar evenwicht en viel ruggelings over een laag muurtje. Zij belandde ondersteboven twee meter lager op de grond. De bezoekster liep een gebroken rug, diverse gebroken ribben en een gescheurde milt op. Ook stond zij doodsangsten uit. Ze vertelde te denken dat ze bij de tijgers in de kooi was gevallen.

HIJINK Advocaten uit Nijmegen ging de strijd aan voor de nu 61 jarige vrouw. Zij verheugde zich op een leuk dagje uit met haar dochter en kleinkinderen. Maar dit eindigde in een persoonlijk drama. Nog steeds kampt zij dagelijks met rug- en nekklachten. Ze raakte arbeidsongeschikt voor haar werk en kan ze haar hobby’s niet meer oppakken. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

De bezoekster schakelt een letselschade advocaat in van HIJINK Advocaten Nijmegen en houdt de dierentuin aansprakelijk voor het ongeval. Omdat het muurtje volgens het bouwbesluit te laag is en de valhoogte 2 meter is, voldoet het muurtje niet aan de veiligheidsvereisten. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie met kans op ernstige ongevallen, aldus de letselschade advocaat Oscar Hijink. Zoals wij allemaal weten is de dierentuin een gezinsuitje met spelende en enthousiaste kinderen. Kinderen lopen over muurtjes, rennen en spelen. Een ongeluk is zo gebeurd.

Al sinds 2016 is er getouwtrek over de aansprakelijkheid. De dierentuin en haar verzekeraar ontkennen tot nu toe aansprakelijk te zijn. Als schikkingsvoorstel bood de verzekeraar een bedrag aan van € 5.000. Dit dekt bij lange na niet de geleden schade.
Ondertussen is de maat vol en werd er een gerechtelijke procedure gestart. HIJINK Advocaten heeft de rechter gevraagd te verklaren voor recht dat de dierentuin aansprakelijk is voor de val door een onveilige situatie. Als de dierentuin aansprakelijk is, zal zij een schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer.

Lange versie van het persbericht:

NIJMEGEN – Een bezoekster die een smak maakt in een dierentuin over een laag muurtje breekt rug en staat doodsangst uit. De bezoekster heeft de dierentuin aansprakelijk gesteld en vordert een schadevergoeding.

De bezoekster was met haar dochter en kleinkinderen een dagje uit naar de dierentuin. Opgewekt liepen zij over het voetpad in de looprichting naar de tijgers en olifanten. Zij verloor haar evenwicht en viel achteruit over het muurtje. Ze belandde ondersteboven twee meter lager op de grond. De bezoekster liep een gebroken rug, diverse gebroken ribben en een gescheurde milt op. Ook stond zij doodsangsten uit. Ze vertelde te denken dat ze bij de tijgers in de kooi was gevallen. Ondersteboven gelegen in de struiken achter de omheining, dacht ze dacht dat haar laatste uur had geslagen.

Na het ongeval is zij overgebracht naar het ziekenhuis. Ze is 11 dagen opgenomen geweest. In eerste instantie werd door het ziekenhuis de gebroken rug niet opgemerkt. Bijna een jaar later bleek zij door de val een tweede ruggenwervel gebroken te hebben.

HIJINK Advocaten uit Nijmegen ging de strijd aan voor de nu 61 jarige vrouw. Zij verheugde zich op een leuk dagje uit met haar dochter en kleinkinderen. Dit liep uit op een persoonlijk drama met een lange nasleep. Nog steeds kampt zij dagelijks met rug- en nekklachten. Door deze klachten raakte de vrouw arbeidsongeschikt voor haar werk en kan ze haar hobby’s niet meer oppakken. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

De dierentuin wordt aansprakelijk gehouden voor het ongeval omdat het muurtje waarover de bezoekster viel niet voldoet aan de veiligheidsvereisten, aldus letselschade advocaat Oscar Hijink. Het muurtje was 40 centimeter hoog en 10 centimeter breed. Achter het muurtje bevond zich een gat van 2 meter waar de bezoekster in terecht kwam. Deze beperkte hoogte en breedte van het muurtje, maar ook de valhoogte van 2 meter, zorgt voor een zeer gevaarlijke situatie met kans op ernstige ongevallen. Dit getuige ook het bouwbesluit en reglementen van toepassing op speeltoestellen, waaraan de eisen van muurtjes en valbeveiliging staan beschreven. Mochten deze niet rechtstreeks van toepassing zijn, dan zeker indirect. De dierentuin zou een gezellig dagje uit moeten zijn. Kinderen lopen over muurtjes, rennen, klimmen en spelen. Een ongeluk is zo gebeurd.

Al sinds 2016 is er getouwtrek over de aansprakelijkheid. De dierentuin en haar verzekeraar ontkennen tot nu toe aansprakelijk te zijn. De verzekeraar van de dierentuin stelt dat het muurtje voldoet aan alle eisen. En voor zover bekend, is het de eerste keer dat er iemand over het muurtje is gevallen.

Als schikkingsvoorstel bood de dierentuin een schadevergoeding aan van € 5.000. Dit is een druppel op de gloeiende plaat en komt niet eens in de buurt van de werkelijke schade. Ondertussen is de maat vol en werd een gerechtelijke procedure gestart. De rechter is gevraagd te verklaren voor recht dat de dierentuin aansprakelijk is voor de val en de gevolgen. In dat geval zal de dierentuin een schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer.

Bij vragen neem contact met ons op 0800-4455000 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres Toelichting

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief