Wie is eigenaar van een twitteraccount of facebook pagina, werkgever of werknemer?
Inmiddels lijkt je als bedrijf bijna niet meer mee te tellen zonder Twitter account of Facebook pagina. Het is in enkele jaren tijd geworden tot een platform waarbinnen sociale contacten worden onderhouden maar ook zakelijke relaties kunnen worden opgebouwd.
Veel bedrijven hebben de stap dan ook gemaakt en zijn actief aan de slag gegaan. Veelal door een jeugdige medewerker hiervoor in te zetten.
Wie is eigenaar van een twitteraccount of facebook pagina, werkgever of werknemer?
Dat er ook nadelen zijn verbonden aan het gebruik van sociale media blijkt wel uit de procedure die een Amerikaans bedrijf aanspande tegen een werknemer die vertrok en het Twitter account ‘meenam’ door de naam en wachtwoorden te veranderen. De medewerker schreef regelmatig recensies over mobiele telefoons die nieuw op de markt kwamen. Om verkeer naar de website van zijn werkgever te genereren, werd dit Twitter account gebruikt. Hij bleef het account gebruiken en nam op deze wijze de 17.000 volgers mee. De werkgever spande een procedure aan.
De werkgever stelde dat het Twitter account was opgezet en onderhouden met het uitsluitende doel verkeer op internet naar de website van werkgever te leiden. Het Twitter account met volgers en tweets is daarmee eigendom van werkgever. Ook stelt de werkgever dat de werknemer een bedrag verschuldigd is van $ 2,50 per volger voor iedere maand dat hij het omstreden Twitter account blijft gebruiken. Werkgever en werknemer troffen een schikking, die niet nader bekend is gemaakt. Helaas is er dus geen duidelijk vonnis van een rechter gekomen dat houvast biedt.
Eigendomsrecht Twitter account of Facebook pagina
Ook in Nederland is het al lang niet meer ondenkbaar dat een dergelijke procedure gestart wordt. De vraag die altijd aan de orde zal komen is wie gezien moet worden als de eigenaar van een twitteraccount of facebook pagina moet worden aangemerkt. Houvast om dit te bepalen zal worden gezocht in het doel van het account, of het wel of niet onder werktijd wordt onderhouden, wat erop wordt gepubliceerd en wellicht wie de volgers zijn. Omdat de arbeidsrechtelijke begrippen ‘onder werktijd’ en ‘op de werkvloer’ onder invloed van thuis- en flexwerken ruimer worden uitgelegd, maar ook de grens tussen privé en zakelijk dreigt te vervagen, zijn deze antwoorden niet altijd eenduidig te geven.
Arbeidsrechtelijk normeren en afspreken
Werkgevers doen er dan ook goed aan om schriftelijke afspraken te maken met werknemer of freelancer / ZZP-er over wie eigenaar van een twitteraccount of facebook-pagina is. Het is verstandig de aspecten van het zakelijk gebruik van sociale media te normeren en vervolgens via gedragsregels op de rechtsverhouding met het personeel (in loondienst en/of die op andere arbeidsrechtelijke basis werken) van toepassing te verklaren. Want zonder afspraken kan het juridisch gezien nu nog alle kanten uitgaan.
Advies arbeidsrecht of ondernemingsrecht advocaat
Wilt u advies van een arbeidsrecht advocaat of ondernemingsrecht advocaat, bel vrijblijvend voor Arnhem (026) 442 39 13 of Nijmegen (024) 388 66 80 of ons landelijke nummer 0800 44 55 000.