Slaapziekte bij kinderen aansprakelijkheid Nederlandse staat

Slaapziekte bij kinderen Een groep van 14 ouders heeft De Nederlandse staat aansprakelijk gesteld, omdat hun kinderen ziek zijn geworden van de inenting tegen Mexicaanse Griep in 2009 (2-9-2016).

In 2009, toen de Mexicaanse griep heerste, werden in Nederland vooral kinderen tussen de 0 en 5 jaar gevaccineerd met het middel Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline. Er was een grootschalige vaccinatieronde waarbij grote groepen kinderen werden gevaccineerd. Al snel kwamen er vanuit het buitenland berichten van kinderen die ziek werden. Duidelijk werd dat de kinderen plotseling en onverwacht in slaap vielen.

Slaapziekte bij kinderen aansprakelijkheid Nederlandse staat

Het Lareb heeft in november 2014 al bekend gemaakt dat er ook in Nederland tientallen kinderen de ernstige slaapziekte Narcolepsie hebben gekregen nadat zij werden ingeënt tegen de Mexicaanse Griep. Lareb is het bijwerkingencentrum waar van alle medicatie wordt bijgehouden of, en in welke mate, er bijwerkingen van voorkomen.

In 2014 was nog niet duidelijk of er een onomstotelijk verband bestaat tussen de slaapziekte bij kinderen en het vaccin. Wel was duidelijk dat niet alleen in Nederland maar ook in de ons omringende landen deze slaapziekte vaak voorkwam bij kinderen na de inenting.
Narcolepsie oftewel slaapziekte is een zeer ernstige aandoening waarbij  het slaap-waakritme wordt verstoord. Mensen met de aandoening vallen spontaan en onverwachts in slaap. Ook hebben patiënten last van slappe spieren en hallucinaties. Het hele leven van patiënten met deze aandoening wordt verstoord.

Slaapziekte bij kinderen: De Nederlandse staat aansprakelijk gesteld

Causaal verband tussen vaccinatie en slaapziekte bij kinderen

Inmiddels wijst internationaal onderzoek uit dat er zeer waarschijnlijk een relatie bestaat tussen het vaccin en de slaapziekte bij kinderen. Voor de advocaat van de groep ouders is dit aanleiding de overheid nu aansprakelijk te stellen. In Zweden, Finland en  Noorwegen worden ouders met kinderen met deze aandoening al gecompenseerd. In Nederland is dat tot nu toe nog niet het geval.

Recht op schadevergoeding slaapziekte bij kinderen

De advocaat van de ouders is hoopvol dat de staat verantwoordelijkheid zal nemen en ook de ouders van de kinderen in Nederland een vergoeding zal toekennen voor de grote schade die de kinderen nu en in de rest van hun leven zullen lijden.

Of er ook daadwerkelijk een schadevergoeding zal worden uitgekeerd, hangt af van een aantal factoren. Onder meer is de vraag relevant of komt vast te staan dat er onvoldoende duidelijkheid was over de veiligheid van het vaccin ten tijde van de beslissing om het vaccin op grote schaal in te zetten in het vaccinatieprogramma.

In de komende tijd zal duidelijk worden of de Nederlandse staat aansprakelijkheid aanvaardt en over gaat tot uitkering van schadevergoedingen.

Advies of hulp bij letselschade

Heeft u vragen over de slaapziekte bij kinderen als gevolg van het vaccin tegen de Mexicaanse griep of over de mogelijkheid om de staat aansprakelijk te stellen? Of heeft u vragen over letselschade. Neem dan vrijblijvend contact met Hijink Advocaten op, bel 0800 -4455000.

Door: mr. M.K. (Marit) Herngreen, letselschadespecialist NIVRE, Keurmerk Letselschade

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres
  Lees ook: Alles over narcolepsie

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief