WA-direct: ACM geeft toestemming voor claimen autoschade bij eigen verzekeraar

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het Verbond van Verzekeraars toestemming gegeven voor het invoeren van WA-direct. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om voertuigschade af te handelen met de eigen autoverzekering. Naar verwachting kunnen verzekerden vanaf midden 2021 autoschade bij hun eigen aansprakelijkheidsverzekeraar claimen. De verzekerde verhaalt zijn schade dan niet langer zelf op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

De nieuwe regeling van het Verbond ziet alleen op voertuigschade. Of de regeling ook bijdraagt aan een snellere afhandeling van aanrijdingen met letselschade is twijfelachtig. De verzekerde kan onder de nieuwe regeling ook gewoon rechtstreeks de verzekeraar van de tegenpartij aanspreken. De consument kiest of hij de schade afhandelt met zijn eigen verzekeraar of met de verzekeraar van de tegenpartij.

Bedrijfsregelingen Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars is een organisatie van verzekeraars die samen regels opstellen in het belang van verzekerden. Het Verbond stelt zogenaamde bedrijfsregelingen op met regels over het afhandelen van claims. Een goed voorbeeld van een bedrijfsregeling die positief bijdraagt aan de afhandeling van letselschade is de schuldloze derde regeling. Passagiers betrokken bij een aanrijding kunnen op grond van de regeling schade claimen bij iedere betrokken verzekeraar. De verzekeraars verrekenen de schade vervolgens onderling. Ook bij het rechtstreeks claimen van voertuigschade verrekenen verzekeraars betaalde bedragen onderling.

wa-direct

Lidmaatschap van het Verbond van Verzekeraars is vrijwillig. Niet alle verzekeraars zijn aangesloten. De regelingen van het Verbond gelden alleen voor de aangesloten verzekeraars. Voertuigschade rechtstreeks claimen bij de eigen WA-verzekeraar zal dan ook niet in alle gevallen mogelijk worden.

Contact

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief