ZZP-er of werknemer? Deliveroo vs Fietskoerier

ZZP-er of werknemer? Deliveroo vs Fietskoerier. De kwestie Deliveroo tegen de fietskoerier Ferwerda houdt de gemoederen – zelfs in de politiek – druk bezig.

Is deze fietskoerier een ZZP-er of werknemer? Op 23 juli 2018 heeft de Rechtbank Amsterdam antwoord op deze vraag gegeven. De fietskoerier is volgens de rechter een ZZP-er en geen werknemer. Maar waarom eigenlijk?

ZZP-er of werknemer. Wanneer een arbeidsovereenkomst

Om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst, moet er aan vier criteria zijn voldaan (artikel 7:610 BW):

  • Er moeten werkzaamheden worden verricht;
  • gedurende zekere periode;
  • in ruil voor loon, en;
  • dit onder gezag.

Aan de eerste drie criteria wordt ook voldaan bij een ZZP-overeenkomst. Echter het grote verschil tussen de arbeidsovereenkomst en de ZZP-overeenkomst is het gezag. Is er gezag, dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst en is er geen gezag, dan kán er sprake zijn van een ZZP-overeenkomst. Helaas is het lang niet altijd duidelijk of er ook echt sprake is van gezag en dat zorgt ervoor dat er altijd veel discussie is over dit thema.

Deliveroo

In de kwestie Deliveroo is de rechter van mening dat er geen sprake is van gezag. De fietskoerier was namelijk vrij om het werk wel of niet aan te nemen. Daarnaast had hij eigen fietskleding en een eigen thermobox. Verder kon de koerier een vervanger sturen als hij zelf niet kon. Als laatste was hij vrij om bij de concurrent te werken. Kortom, er was veel vrijheid en al deze feiten dragen er volgens de rechter aan bij, dat de fietskoerier niet onder gezag stond van Deliveroo. Hierdoor was de rechter van oordeel dat de fietskoerier een ZZP-er is en geen werknemer.

Advies van een arbeidsrecht advocaat

De rechter heeft geoordeeld, maar het lijkt erop dat deze zaak – en de maatschappelijke discussie over dit onderwerp – zeer zeker nog niet ten einde is! Wilt u weten meer weten van een arbeidsrechtelijke situatie. Plan een afspraak met onze arbeidsrecht advocaat in Arnhem (026) 442 39 13 of Nijmegen (024) 388 66 80. Wilt u gebeld worden, vul dan onderstaand uw gegevens in.

Uw naam
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres