ZZP-er of werknemer?

ZZP-er of werknemer? Het verschil tussen een werknemer en een ZZP-er is niet altijd helder. De ZZP-er werkt namelijk net als de werknemer voor loon. Of iemand een ZZP-er of een werknemer is, is afhankelijk van de vraag of de werkgever/opdrachtgever gezag heeft.

Het verschil tussen een ZZP-er en een werknemer is belangrijk. Niet de naam boven het contract, maar de feitelijke situatie bepaalt namelijk of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. In het arbeidsrecht komen zaken over de status van een medewerker regelmatig voor. De ZZP-er die eigenlijk een werknemer is, kan namelijk ook aanspraak maken op de rechten die werknemers toekomen.

Fietskoerier ZZP-er of werknemer?

Een voorbeeld van een zaak is de vraag of een fietskoerier van Deliveroo een ZZP-er is. De kwestie Deliveroo tegen de fietskoerier hield de gemoederen – zelfs in de politiek – druk bezig. Is deze fietskoerier een ZZP-er of werknemer? De Rechtbank Amsterdam heeft antwoord op deze vraag gegeven. De fietskoerier is volgens de rechter een ZZP-er en geen werknemer. Maar waarom eigenlijk?

ZZP-er of werknemer: Wanneer een arbeidsovereenkomst

Om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst, moet er aan vier criteria zijn voldaan (artikel 7:610 BW):

  • Er moeten werkzaamheden worden verricht;
  • gedurende zekere periode;
  • in ruil voor loon, en;
  • dit onder gezag.

Aan de eerste drie criteria wordt ook voldaan bij een ZZP-overeenkomst. Echter het grote verschil tussen de arbeidsovereenkomst en de ZZP-overeenkomst is het gezag. Is er gezag, dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst en is er geen gezag, dan kán er sprake zijn van een ZZP-overeenkomst. Helaas is het lang niet altijd duidelijk of er ook echt sprake is van gezag en dat zorgt ervoor dat er altijd veel discussie is over dit thema.

Geen gezag dus ZZP-er

In de kwestie Deliveroo is de rechter van mening dat er geen sprake is van gezag. De fietskoerier was namelijk vrij om het werk wel of niet aan te nemen. Daarnaast had hij eigen fietskleding en een eigen thermobox. Verder kon de koerier een vervanger sturen als hij zelf niet kon. Als laatste was hij vrij om bij de concurrent te werken. Kortom, er was veel vrijheid en al deze feiten dragen er volgens de rechter aan bij, dat de fietskoerier niet onder gezag stond van Deliveroo. Hierdoor was de rechter van oordeel dat de fietskoerier een zelfstandige is en geen werknemer met een arbeidsovereenkomst.

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief